Cutite de rindeluit


Cutite pentru abricht sunt unelte speciale concepute pentru a netezi suprafetele lemnului si a le uniformiza grosimea. Aceste cutite sunt folosite de obicei intr-un utilaj numit abricht, care utilizeaza cutitele pentru a indeparta suprafata nedorita a lemnului si pentru a-i conferi un aspect neted si uniform.

Aceste cutite sunt fabricate din otel de inalta calitate, care este tratat termic pentru a le oferi o duritate ridicata si o rezistenta sporita la uzura. Cutitele pentru abricht sunt de obicei mai groase si mai late decat cutitele pentru rindea, pentru a putea face fata volumelor mari de material si pentru a oferi o suprapunere mai mare a suprafetei taietoare cu materialul.

Aceste cutite pentru abricht pot avea diferite forme si dimensiuni, in functie de tipul de lemn prelucrat si de grosimea dorita. De exemplu, cutitele cu o forma dreptunghiulara sau patrata sunt mai potrivite pentru prelucrarea lemnului moale, in timp ce cutitele cu o forma mai triunghiulara sau cu varf inclinat sunt mai bune pentru prelucrarea lemnului tare.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, cutitele pentru abricht trebuie sa fie ascutite si bine intretinute. Afisarea si ascutirea cutitelor este o operatiune importanta si trebuie efectuata cu atentie pentru a evita deteriorarea taietorilor. Un set de cutite pentru abricht este, de obicei, format din mai multe bucati, pentru a permite inlocuirea cutitelor care s-au uzat sau deteriorat.

Din ce materiale se produc cutite pentru abricht?

Cutitele pentru abricht sunt de obicei fabricate din otel de inalta calitate, care este tratat termic pentru a le oferi o duritate ridicata si o rezistenta sporita la uzura. Otelul carbon este un material popular pentru cutitele pentru abricht, deoarece este dur si rezistent, dar poate fi afectat de coroziune. Otelul inoxidabil este, de asemenea, utilizat pentru cutitele pentru abricht, deoarece are o rezistenta mai mare la coroziune si este mai usor de intretinut, dar poate fi mai putin dur decat otelul carbon.

In plus, unele cutite pentru abricht pot fi acoperite cu un strat subtire de carburi sau nitride, care le confera o duritate suplimentara si o rezistenta mai mare la uzura. Cu toate acestea, aceste tratamente de suprafata pot face cutitele mai fragile si mai sensibile la deteriorare, deci trebuie utilizate cu atentie.

In general, materialul utilizat pentru cutitele pentru abricht depinde de cerintele specifice de prelucrare a lemnului, precum si de bugetul disponibil. Otelul de inalta calitate este cel mai comun material utilizat, dar exista si alte optiuni disponibile, cum ar fi ceramica si diferite tipuri de aliaje.

Tipuri de cutite de abricht

Exista mai multe tipuri de cutite pentru abricht, fiecare avand caracteristici specifice care le fac mai potrivite pentru diferite tipuri de lemn sau pentru diferite cerinte de prelucrare a lemnului. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de cutite pentru abricht:

 • Cutite drepte - Acestea sunt cutite cu un profil drept, cu un unghi de taiere de 90 de grade. Ele sunt folosite pentru prelucrarea lemnului moale si pot fi folosite pentru indepartarea canturilor si pentru nivelarea suprafetelor. Cutitele drepte sunt de obicei disponibile in diferite dimensiuni, cu diferite grosimi.
 • Cutite inclinate - Aceste cutite au un profil inclinat, cu un unghi de taiere de obicei intre 15 si 45 de grade. Ele sunt utilizate pentru prelucrarea lemnului tare si pentru a reduce santurile lasate de cutitele drepte. Cutitele inclinate sunt mai potrivite pentru prelucrarea lemnului tare si pentru a obtine suprafete mai fine.
 • Cutite cu varf inclinat - Aceste cutite au un varf inclinat spre o parte, ceea ce le face mai potrivite pentru prelucrarea lemnului cu fibra dreapta sau pentru a indeparta neregularitatile de la suprafata lemnului. Ele pot fi utilizate si pentru a indeparta cutitul vechi, partile uzate sau deteriorate.
 • Cutite spiralate - Aceste cutite sunt utilizate pentru prelucrarea lemnului cu fibra dreapta si pentru a evita aparitia petelor. Cutitele spiralate sunt alcatuite din mai multe lame suprapuse, asezate intr-un model spiralat care minimizeaza aparitia neregularitatilor.
 • Cutite cu dinte - Acestea sunt cutite care au o serie de dinti de-a lungul marginii lor de taiere. Ele sunt utilizate pentru prelucrarea lemnului cu fibre inclinate si pentru a obtine suprafete mai rugoase sau texturate. Cutitele cu dinte pot fi reglate pentru a obtine o taietura mai adanca sau mai superficiala.
 • Cutite speciale - Exista si alte tipuri de cutite pentru abricht care sunt proiectate pentru a indeplini cerinte specifice de prelucrare a lemnului. Acestea includ cutite pentru prelucrarea lemnului greu, cutite pentru prelucrarea lemnului recalcitrant, cutite pentru prelucrarea lemnului moale si multe altele.

In general, alegerea tipului de cutit pentru abricht depinde de tipul de lemn prelucrat, de cerintele de prelucrare si de preferintele personale ale operatorului.

Ce trebuie sa cunosti atunci cand cauti cutite pentru rindeluit?

Atunci cand cautati cutite pentru rindeluit, exista cateva aspecte importante de luat in considerare pentru a face cea mai buna alegere:

 • Dimensiunea cutitelor - Dimensiunea cutitelor este importanta, deoarece trebuie sa se potriveasca cu dimensiunea rindelei. Verificati dimensiunile exacte ale cutitului si asigurati-va ca se potriveste cu dimensiunile rindelei.
 • Forma si unghiul de taiere - Forma si unghiul de taiere al cutitului depinde de tipul de lemn pe care il veti rindelui. Cutitele cu unghi de taiere mai mic sunt mai potrivite pentru lemnul moale, in timp ce cutitele cu unghi de taiere mai mare sunt mai potrivite pentru lemnul tare. De asemenea, forma cutitului poate varia, unele fiind cu margini drepte, iar altele cu margini curbate, acestea din urma fiind mai potrivite pentru prelucrarea lemnului tare.
 • Materialul din care este facut cutitul - Materialul din care este facut cutitul poate avea un impact semnificativ asupra duratei de viata a cutitului si a calitatii suprafetei rindeluite. Cele mai comune materiale pentru cutitele pentru rindeluit sunt otelul si carbura de tungsten. Otelul este mai durabil, dar se poate uza mai rapid decat carbura de tungsten.
 • Calitatea si finisajul - Cand cautati cutite pentru rindeluit, este important sa alegeti cutite de inalta calitate, pentru a va asigura ca veti obtine suprafete netede si uniforme. Verificati finisajul cutitului, in special marginea de taiere, pentru a va asigura ca nu exista defecte sau imperfectiuni care ar putea afecta calitatea suprafetei rindeluite.
 • Brandul si pretul - Brandul si pretul pot fi si ele factori importanti in alegerea cutitelor pentru rindeluit. In general, brandurile de incredere ofera o calitate mai buna si durata de viata mai lunga a cutitelor, dar preturile lor pot fi mai ridicate. In acelasi timp, cutitele mai ieftine pot fi mai putin durabile si pot necesita inlocuirea mai frecventa.

In concluzie, atunci cand cautati cutite pentru rindeluit, trebuie sa tineti cont de dimensiunea si forma cutitului, unghiul de taiere, materialul din care este facut cutitul, calitatea si finisajul acestuia, precum si de brandul si pretul. Asigurati-va ca faceti o alegere inteleapta, care sa se potriveasca cu nevoile dvs. de prelucrare a lemnului

Cutitele de rindeluit reprezinta o grupa de unelte care sunt reunite dupa forma lor constructiva, avand forma de placa cu muchia taietoare plana.
Aceste cutite de rindeluit se fixeaza pe arbori port-cutite rotativi. Cutitele sunt destinate indreptarii, rindeluirii si frezarii lemnului. Aceste cutite de rindeluit se aleg in functie de dimensiunile arborilor rotitori in care se monteaza. Se fabrica cu un singur unghi cel de ascutire ß, celelalte 2 unghiuri se obtin din pozitionarea cutitelor in suport sau cap rotativ.

Se comercializeaza in diferite tipuri de calitati printre care:

 • din otel aliat de scule avand latimea 35 mm si se recomanda pentru rindeluirea esentelor moi de lemn.
 • din otel rapid de scule cu Wolfram imbunatatit 18% avand latimea 30 mm si se recomanda pentru rindeluirea esentelor tari de lemn ( stejar, fag).

Product added to wishlist
Product added to compare.