Exhaustoare


Prelucrarea secundara a lemnului in atelierele tamplarie genereaza o cantitate mare de praf si rumegus. Pentru a elimina praful si rumegusul de lemn din ateliere sunt utilizate cu succes exhaustoare rumegus sau aspiratoare pentru praf si rumegus.

Asa cum fiecare atelier este diferit, solutia in ceea ce priveste alegerea unui exhaustor pentru aspirarea prafului este diferita. In alegerea unui aspirator pentru praf si rumegus trebuie sa se aiba in vedere dimensiunile atelierului, numarul si tipurile utilajelor de prelucrare lemn care trebuie racordate la un sistem de exhaustare si, bineinteles, bugetul disponibil.

Pentru unele scule de mana utilizarea unui aspirator de rumegus poate fi o solutie potrivita pentru aspirarea prafului si rumegusului. In schimb, pentru masinile de prelucrare a lemnului de dimensiuni mari precum circulare, masini abric sau grosime lemn, freze etc. va fi necesar sa se utilizeze un sisteme de exhaustoare cu hota de racordare cu diametru si debit mai mari.

Alegerea unui exhaustor rumegus pentru atelierele de dimensiuni reduse

Pentru atelierele de dimensiuni reduse (pentru amatori), un exhaustor mic cu sac filtrant, de obicei exhaustor mobil, este o alegere excelenta pentru operatiunile minore de prelucrare a lemnului datorita pretului redus de achizitie si capacitatii de aspirare (de obicei pana in 1000 m3/ora).

Aceste modele de exhaustoare mobile sunt compacte si sunt ideale pentru a evita adunarea rumegusului si prafului in atelier.

Montarea acestor exhaustoare radiale este relativ simpla, ele permitand fixarea pe un perete sau chiar pe tavan cu ajutorul unor console.

Aceste modele sunt dotate cu manere ergonomice permitand mutarea in orice pozitie este nevoie oferind solutia ideala cost – beneficiu pentru utilizatorul amator.

Daca se doreste utilizarea unui exhaustor radial (ventilator radial) central intr-un mic atelier, modelele cu capacitatea intre 1000 – 1200 m3/ora ofera solutia comerciala cea mai avantajoasa.

Bineinteles, aceste exhaustoare sunt mobile si pot fi deplasate de la masina la masina sau pot fi racordate la un sistem de exhaustare.

Alegerea unui exhaustor de rumegus pentru atelierele de dimensiuni medii

Daca atelierul este de dimensiuni medii sau este dotat cu masini de prelucrare a lemnului care necesita un debit mai mare de aspirare, atunci utilizarea de aspiratoare de rumegus cu puterea motorului intre 1.5 – 3 CP este recomandata.

Exhaustoarele din aceasta categorie au, de obicei, o capacitate mai mare de 2200 m3/ora si dezvolta o presiune statica de 10+ inch.

Cu ajutorul unui sistem de exhaustare dimensionat corect, un astfel de exhaustor este suficient pentru a raspunde cerintelor dintr-un atelier de dimensiuni medii.

Alegerea unui exhaustor pentru micile ateliere profesionale

Daca atelierul are dimensiuni mari si lucreaza,de obicei, doua sau mai multe persoane utilizand masini de prelucrarea a lemnului in acelasi timp, este posibil sa fie nevoie de mai mult decat un model de exhaustor descris anterior.

Bineinteles, se poate opta pentru un exhaustor mai mare (model din categoria de exhaustoare statice) care sa fie racordat la mai multe echipamente simultan.

In acest caz, utilizarea unui exhasutor de 4 – 5 CP care sa dezvolte o putere de absorbtie de minim 4500 m3/ora este suficient chiar si pentru o instalatie de exhaustare rumegus ce implica racordarea simultana a mai multor masini pentru prelucrarea lemnului.

Odata cu capacitatea ridicata de aspirarea, aceste exhaustoare sunt prevazute, de asemenea, cu saci colectori cu o capacitate marita pentru a reduce timpul petrecut cu golirea lor.

Asadar, in alegerea unui exhaustor potrivit pentru atelierul de prelucrare lemn, este foarte important sa se tina cont de dimensiunile atelierului.

eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare si bugetului disponibil.

Pentru a beneficia de asistenta tehnica in alegerea corecta a unui sistem de exhaustare potrivit necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.

Product added to wishlist
Product added to compare.