Masini pentru aplicat cant


In industria de productie a mobilierului, in ultimii ani se observa o dezvoltare exponentiala a productiei de mobilier si semifabricate din lemn (PAL, PFL, MDF, placaje, panel etc.) datorita costurilor mai mici de productiei decat a celui din lemn masiv.
Una dintre cele mai importante operatii este cea de aplicare a cantului pe placile din semifabricate, operatie care se realizeaza cu ajutorul unei masini de aplicat cant.
Pentru realizarea mobilierului din semifabricate, operatiile de prelucrare sunt mai reduse ca si numar (debitare, realizarea de gauri pentru cepuri, pentru balamale, incleieri, aplicarea de canturi ABS) si presupun costuri mai mici.
Dupa finalizarea operatiei de debitare a pieselor din semifabricate din lemn, marginile nu sunt foarte compacte si este necesara realizarea operatiei de aplicare cant ABS cu o masina de cantuit ABS sau masina aplicat ABS.
Operatia de aplicare canturi face referire la utilizarea de canturi din melamina, PVC, ABS cu o masina de aplicat cant statica sau mobila.
Cantul tip melamina asigura cea mai slaba protectie impotriva umezelii (fiind in fond o banda de hartie).
Cantul de tip ABS este cel mai frecvent utilizat de producatorii de mobilier din semifabricate din lemn datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera, Acesta poate fi aplicat cu usurinta cu o masina de aplicat cant ABS (masina cant ABS sau masina ABS), oferind o protectie buna impotriva umezelii, fiind greu de zgariat si rezistent in timp.
Masinile pentru aplicare cant sau, asa cum mai sunt denumite de meseriasii din domeniu, pentru cantuire, pot fi mobile sau statice.
Categoria de masini mobile pentru aplicat cant sunt masini unelte prevazute cu motor electric pentru topirea granulelor de adeziv si rezervor pentru adeziv.
Motorul unei masini mobile de aplicat cant realizeaza incalzirea si topirea adezivului care este aplicat ulterior pe cantul ce trebuie lipit cu masina aplicat cant PAL.
Modelele de masini de cantuit mobile prezinta numeroase avantaje pentru utilizatori, printre acestea numarandu-se: dimensiunile reduse ce faciliteaza transportul (o masina de cantuit mobila poate fi utilizata cu succes pentru lucrari de reconditionare mobilier), nu necesita lucrari de intretinere costisitoare, fiind ideale pentru micile ateliere de prelucrare a lemnului.
In ceea ce priveste modelele de masini statice de aplicat borduri pe cant, acestea sunt masini unelte de dimensiuni mari cu productivitate ridicata.
Modelele de masini statice pentru aplicat cant sunt utilizate, de regula, in atelierele mari si fabricile de mobilier. Aceste masini statice de aplicat cant pot fi prevazute cu un numar ridicat de accesorii standard si optionale, precum unitati prefezoare, unitati de avans, unitati de polisarte, unitati de curatare surplus etc.
O masina cantuit trebuie aleasa in functie de grosimea cantului ce trebuie aplicat, precum si de grosimea benzii.
eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra in ceea ce priveste aplicarea canturilor si bugetul disponibil.
Pentru a beneficia de asistenta tehnica in alegerea corecta a unei masini de aplicat cant potrivite necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.
Deoarece in cazul mobilei realizate cu lemnul masiv productia este una de durata si are costuri aferente semnificative, in ultimul timp cei care produc mobila se orienteaza catre folosirea semifabricatelor, PFL, PAL, MDF.
Deoarece acestea nu necesita indreptare sau grosime find disponibile in placi cu diferite marimi, gata de debitat si de folosit in realizarea mobilei in urmatorii pasi, printre care si etapa de aplicare cant.
Realizarea de mobila in acest mod este mult mai rapida si eficienta din punct de vedere a costului, finisarile se realizeaza usor si productiv.
Operatiunea de aplicat cant abs este necesara pentru ca dupa taierea placilor se obtin margini nefinisate, aspectul acestora fiind in mod necesar imbunatatit de utilizarea unei masini de cantuit.
Importanta acestei etape este foarte mare, o realizare corecta asigura calitatea mobilei rezultate si o durata de viata prelungita a acestuia.

Masini pentru aplicat cant | Modalitati de aplicare a cantului

Aplicarea cantului se poate face cu diferite metode in functie de tipul acestuia: astfel se va realiza manual in cazul celui cu melamina (pentru acest lucru se poate folosi o sursa de aer cald sau incalzita), poate fi din plastic (caz in care doar se insereaza pe un sant de pe marginea materialului) sau cel care ne intereseaza pe noi – cant ABS realizat tot din plastic si fixat cu ajutorul acestor masini de aplicat cant ABS care incalzesc puternic materialul.
In general cantul cu melamina nu va rezista la umiditate avand ca baza hartia. PVC-ul va permite infiltrarea elementelor din mediu datorita neimbinarii perfect cu marginile materialului, permitand patrunderea condensului.
Putem folisi ca si cant materialul de tip ABS pentru ca majoritatea mobilei este realizata in acest fel. In acest fel suprafata va deveni foarte rezistenta la zgarieturi, uzandu-se greu de-a lungul vietii mobilierului si nelasand sa patrunda aburii.
Pentru ca este foarte des folosit, sunt disponibile pentru comercializare mai multe game de masini pentru aplicat cant, prezentate in randurile de mai jos. In functie de marimea si posibilitatea de mutare a acestora ele se impart in doua mari game: mobile si stationare.

Masini pentru aplicat cant | Tipuri constructive

Modelele de masini mobile de aplicat cant – sunt actionate electric prin intermediul unui motor si prezinta un rezervor unde se stocheaza adezivul necesar operatiei.
Prin aducerea acestui adeziv la o temperatura ridicata ne este facilitatea aplicarea cantului.
Dintre atuurile acestui tip de masini putem enumera: portabilitatea datorita unei mase reduse, un pret mai mic decat cele stationare, costuri mici de mentenanta, perfecte pentru lucrari mici si de complexitate medie – ideale pentru a reconditiona mobila.
Cealalta gama de produse comercializate este a masinilor stationare pentru aplicat cant.
Acestea sunt mult mai masive, fiind plasate in cadrul unui atelier mai mare sau unei fabrici pentru mobilier.
Ele au costuri mai mari de achizitie dar sunt necesare unde se lucreaza in mod continuu la productia mobilei si este nevoie de productivitate crescuta prin reducerea timpului de lucru.
Un avantaj fata de modelele statice este faptul ca pentru acestea sunt disponibile foarte multe optionale: disc pentru pre-frezare, reglarea avansului mecanic, polisarea cu role, freze pentru eliminarea surplusului.

In momentul achizitiei modelul ales trebuie dimensionat pentru ce cantitati de lucrari se vor executa, ce marime are cantul aplicat si la ce anume vom folosi echipamentul.

Product added to wishlist
Product added to compare.