Masini pentru grosime


In industria de prelucrare a lemnului, una dintre operatiile de prelucrare frecvente este cea de aducere a unei piese de prelucrat la o grosime constanta.

Pentru realizarea unei astfel de operatii nu este suficienta utilizarea unei masini de rindeluit abric, aceasta permitand doar obtinerea unei fete perfect plane a piesei si se utilizeaza o masina specializata denumita masina de rindeluit la grosime sau masina de degrosat.

O masina pentru grosime (raboteza) este o masina lemn utilizata pentru obtinerea unor piese de prelucrat cu grosime constanta dupa ce acestea au o fata perfect plana obtinuta prin rindeluirea pe un abric.

Modelele de masini de degrosat au un principiu de functionare relativ simplu, si anume presupun trecerea piesei de prelucrat pe o masa suport (masa de degrosat) pe sub un arbore taietor care asigura preluarea excesului de material lemnos.

Principalele parti componente ale unei masini de degrosat

O masina pentru degrosare are ca si structura generala urmatoarele parti componente:

Masa de degrosat – este masa masinii pe care este pozitionata piesa de prelucrat pentru a fi degrosata.

Rola de avans – avansul piesei de prelucrat la grosime este asigurat, de regula, cu ajutorul unui sistem de avans automat.

Sistemul de avans cel mai simplu este format din doua role de avans, una pentru alimentare (pozitionata inaintea blocului taietor) si una de evacuare (plasata dupa arborele taietor).

Pentru a asigura avansul optim al piesei de degrosat rola de alimentare poate fi danturata sau masa de degrosare poate fi prevazuta cu una sau doua role suplimentare.

Rolele de avans pot fi actionate de motorul principal care actioneaza si arborele taietor sau pot fi actionate cu ajutorul unui motor separat, caz in care este posibila ajustarea vitezei de avans.

Blocul taietor al unei masini de degrosat este echipat cu doua sau mai multe cutite care sunt prevazute cu margini ascutite.

Cutitele sunt dispuse radial in arborele portcutit pentru ca acestea sa intre in contact cu piesa de prelucrat pe masura ce arborele se roteste.

Axa de rotatie a blocului taietor este paralela cu suprafata mesei de degrosare si asigura obtinerea unei fete perfect paralele cu fata piesei ce ruleaza pe masa de degrosat.

Cutitele asigura taierea in sens invers directiei de avans a piesei.

Modelele de rindele grosime, denumite si masini pentru degrosat sau masini de grosime, se diferentiaza, in general, prin latimea si inaltimea maxime de lucru, puterea motorului, numarul de cutite de pe blocul taietor, adancimea de preluare pe tura, turatia arborelui taietor, viteza de avans, puterea motorului de avans (daca exista un alt doilea motor de avans).

De regula modelele cu latimi de prelucrare intre 100 – 330 mm sunt utilizate de catre amatori, in vreme ce pentru aplicatii industriale pot fi utilizate masini abric cu latimi de lucru de pana la 330 – 1600 mm.

In ceea ce priveste adancimea de preluare pe tura, adancimea de degrosare, aceasta poate fi reglata manual sau electronic prin ajustarea inaltimii mesei de degrosare.

Gama de masini de degrosat pe care v-o prezentam se adreseaza atat utilizatorilor amatori, cat utilizatorilor profesionisti din ateliere de prelucrare a lemnului cu productie de serie.

eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania gama HOLZMANN Austria si Winter Germania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare si bugetului disponibil.

Product added to wishlist
Product added to compare.