Masini pentru slefuit metal


In procesul de prelucrare a metalului, o operatie extrem de importanta este cea de slefuire care se realizeaza atat intre ciclurile de operatii, precum si la finalizarea prelucrarii.

Operatia de slefuire a metalului se realizeaza cu ajutorul unor masini unelte denumite masini de slefuit metal.

O masina de slefuit pentru metal este un echipament folosit pentru slefuirea suprafetelor pieselor metalice cu ajutorul unor benzi abrazive, discuri abrazive, pietre abrazive, discuri diamantate, freze etc.

O masina slefuit metal poate fi utilizata pentru realizarea unor aplicatii specifice de slefuire sau poate avea utilizare universala, in functie de tipul si constructia cu care este prevazuta.

Exista numeroase modele de masini pentru slefuit metale, acestea fiind impartite pe categorii in functie de tipul aplicatiei pe care le realizeaza, in: masini pentru satinat, masini slefuire tevi, masini de sanfrenat si curatat, masini combinate de slefuit, masini polisat metal, polizoare metal, masini slefuit metal cu disc, masini slefuire cu banda, masini pentru ascutit cutite de strung, masini pentru tesit margini, masini pentru ascutit burghie, masini universale de ascutit, masini pentru rectificat plan, masini pentru rectificat curb.

Modelele de masini de satinat sunt masini de lustruit metal prevazute cu doua discuri pentru polisare ce sunt actionate de un motor electric; o masina de satinat poate fi echipata cu diferite tipuri de discuri pentru polisare in functie de finetea aplicatiei ce trebuie realizata.

Modelele de masini pentru slefuit tevi – aceste masini de slefuit tevi sunt masini-unelte prevazute cu banda abraziva ce ruleaza cu ajutorul a doua sau trei role conducatoare; datorita dispunerii rolelor banda abraziva cu care este echipata o masina slefuire tevi intra in contact cu toata suprafata tevii ce trebuie prelucrate, indiferent de forma acesteia.

Sunt denumite masini pentru sanfrenat si debavurat echipamentele utilizate pentru curatarea marginilor pieselor de prelucrat, de regula, in vederea pregatirii pentru o etapa ulterioara de prelucrare.

In numeroare ateliere de prelucrari metalice se intalnesc masini combinate pentru slefuit. Aceste masini de slefuit combinate sunt echipate cu o piatra abraziva si un atasament cu banda abraziva sau disc perie utilizate pentru slefuirea diferitelor piese cu forme asimetrice. O masina de slefuit combinata este preferata, de regula, deoarece poate realiza numeroase aplicatii de slefuire si are un cost redus de achizitie si intretinere.

Un polizor de banc (polizator) este o masina de polizat utilizata, de regula, pentru diferite aplicatii de slefuire sau ascutire ce pot fi necesare intr-un atelier prelucrare metal.

In industria de prelucrare a metalelor sunt utilizate, mai rar si pentru aplicatii specifice, masini pentru slefuit cu disc. Aceste modelele de masini de slefuit cu disc sau masini de slefuit cu discuri sunt echipate cu unul sau doua discuri abrazive. Aceste masini de slefuit sunt, de obicei, stationare si sunt actionate de un motor electric.

Aproape in orice atelier de prelucrare metale se intalnesc masini de slefuit cu banda. Acestea sunt masini pentru slefuit metal echipate cu o banda abraziva care are rolul de a realiza slefuirea. O masina de slefuit cu banda permite slefuirea pe suprafete mari fiind dotata cu capac rabatabil pentru slefuirea pe lungimea mesei de slefuire.

In ceea ce priveste modelele de masini de ascutit cutite de strung acestea sunt masini de ascutit prevazute cu o constructie specifica ce le permite fixarea si ascutirea perfecta a cutitelor de strung (masina de ascutit cutite de gravat), frezelor (masina de ascutit freze) precum si altor scule aschiatoare.

Analizand masinile de slefuit denumite masini de tesit margini trebuie cunoscut faptul ca o masina de tesit margini este echipata cu doua ghidaje reglabile la unghi si una sau mai multe freze taietoare si este utilizata pentru pregatirea marginilor pieselor de prelucrat.

Modelele de masini de ascutit burghie sunt masini de slefuit prevazute cu unul sau doua discuri diamantate / abrazive si sisteme de fixare cu pensete ce faciliteaza ascutirea profesionala a burghielor. Utilizarea unei masini pentru ascutit burghie presupune realizarea urmatoarelor etape de lucru: pregatirea burghielor, ascutirea burghielor si slefuirea acestora. O masina de ascutit burghie trebuie aleasa in functie de diametrele minime si maxime ale burghielor ce urmeaza a fi ascutite cu aceasta.

Referitor la masinile unelte masini de ascutit universale, aceste modelele de masini universale de ascutit scule sunt masini de ascutit prevazute cu piatra abraziva si disc diamantat (optional) si numeroase accesorii de fixare ale sculelor aschiatoare. Aceste masini pot fi utilizate pentru ascutirea cu precizie a numeroase scule, precum: cutite de abric, panze circulare, freze, burghie, cutite de strung etc. Cele mai uzuale modele de astfel de masini sunt masini universale de ascutit freze.

Referitor la masini de rectificat plan trebuie cunoscut faptul ca o masina de rectificat plan este o masina de slefuit utilizata pentru rectificarea anumitor piese de prelucrat pe o suprafata plana. Limitele unei astfel de masini pentru rectificat plan sunt date, de regula, de cursa mesei mobile.

Modelele de masini de rectificat curb sau masini pentru rectificat curb sunt masini de slefuit utilizate pentru rectificarea anumitor piese de prelucrat pe o suprafata curba. O masina de rectificat rotund este limitata, in general, de diametrul de slefuire interior si cel exterior.

Modelele de masini de slefuit in mediu umed si uscat (polizor umed uscat) sunt utilizate, de regula, pentru ascutirea sculelor taietoare (dalti, cutite etc.).

Obtinerea celor mai bune rezultate in slefuirea pieselor din metal pot fi obtinute doar daca se alege echipamentul potrivit pentru fiecare aplicatie specifica.

eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de slefuire a metalului oferindu-va un raport pret – beneficiu foarte bun.

Pentru a beneficia de asistenta tehnica in alegerea corecta a unei masini de slefuit lemn potrivita necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.

Product added to wishlist
Product added to compare.