Tehnologie CNC


Echipamente CNC sunt unelte importante in industria prelucrarii materialelor. Acestea ofera o precizie ridicata, o eficienta crescuta si o reducere a costurilor de productie. Ele sunt utilizate intr-o gama larga de industrii, inclusiv automotive, aerospatiale, medicale si de constructii.

Echipamentele CNC au o serie de componente, inclusiv un sistem de control al motoarelor, un sistem de ghidare si un sistem de alimentare cu material. Acestea necesita programe specifice si un operator instruit pentru a functiona corect. De asemenea, acestea necesita consumabile si accesorii specifice pentru a functiona eficient si pentru a se evita intreruperile de productie.

Cand se cauta un echipament CNC, este important sa se tina cont de cerintele specifice ale productiei, precum si de caracteristicile echipamentului, inclusiv precizia, viteza si capacitatea de a procesa diferite tipuri de materiale. De asemenea, este important sa se evalueze costurile totale, inclusiv costurile initiale de achizitie si costurile de intretinere si inlocuire a consumabilelor.

Masini-Unelte de tip CNC sunt utilaje controlate numeric (CNC - Computerized Numerical Control). Controlul se efectuaza cu ajutorul unui calculator de mici dimensiuni, integrat in masina, care poate fi programat, astfel fiind posibila planificarea procesului de productie.

Masini CNC moderne sunt asa-numitele centre de prelucrare echipate cu un numar mare de scule de prelucrare, ce ofera posibilitatea extinderii operatiilor de prelucrare performante.

Un utilaj CNC include masini de frezat, strunguri si unelte electrice. Datorita acestora, pot fi produse prototipuri, modele unicat sau de serie mare.

Productia cu ajutorul acestor masini CNC are doua etape: introducerea in sistem a unui vector, proiectat cu ajutorul unui program CAD si procesarea acestui vector in productia efectiva. Etapa de realizare a vectorului este disponibila si in varianta 3D, ceea ce permite utilizatorilor profesionisti, operatorilor si clientilor sa analizeze elementul ce urmeaza a fi procesat, inainte de implementare.

Aceste masini CNC sunt caracterizate de viteza si precizie in prelucrare. Datorita ariei vaste de posibilitati de prelucrare, companiile de productie sunt capabile sa ofere o gama impresionanta de servicii in prelucrarea metalelor si a altor materiale.