Stivuitoare


Stivuitoare sunt utilaje industriale puternice, proiectate pentru a manipula si a muta sarcini grele intr-o varietate de setari, de la depozite si magazine pana la santiere de constructii. Acestea sunt esentiale pentru a maximiza productivitatea si eficienta in spatii unde manipularea marfurilor este o activitate frecventa.

Stivuitoare | La ce se utilizeaza?

Stivuitoare sunt utilizate pentru a ridica, muta si plasa sarcini grele de pe un palet sau de pe sol la alta locatie. Acestea pot fi folosite pentru a depozita marfuri in rafturi inalte, pentru a incarca si descarca vehicule de transport, sau pentru a muta sarcini in jurul unui depozit sau al unei instalatii de productie.

10 lucruri de luat in considerare atunci cand alegeti un stivuitor

 • Capacitatea de ridicare: Stivuitoarele vin cu diferite capacitati de ridicare, de la cateva sute de kilograme pana la mai multe tone. Alegeti in functie de sarcinile pe care trebuie sa le manipulati.
 • Inaltimea de ridicare: Verificati cat de inalt poate ridica stivuitorul o sarcina, daca aveti rafturi inalte in depozit.
 • Tipul de energie: Stivuitoarele pot fi cu motor electric, diesel sau GPL. Alegerea depinde de mediul de lucru si de cerintele de productivitate.
 • Manevrabilitate: Daca spatiul este restrictionat, un stivuitor compact si manevrabil ar putea fi cea mai buna optiune.
 • Durabilitate: Un stivuitor durabil va functiona mai mult timp fara a necesita reparatii frecvente.
 • Siguranta: Verificati caracteristicile de siguranta, cum ar fi sistemele de franare, lumini de lucru si semnale sonore.
 • Ergonomie: Confortul operatorului este esential pentru productivitate. Verificati daca stivuitorul are un scaun confortabil, un display usor de citit si comenzi intuitive.
 • Intretinere usoara: Verificati daca stivuitorul este proiectat pentru a fi usor de intretinut, cu piese usor accesibile.
 • Eficienta energetica: Un stivuitor eficient din punct de vedere energetic poate reduce costurile de operare.
 • Suport si servicii: Verificati daca furnizorul ofera servicii de intretinere si reparare, si daca piesele de schimb sunt usor de obtinut.

Avantaje Stivuitoare

 • Productivitate ridicata: Stivuitoarele permit manipularea rapida si eficienta a marfurilor, cresterea productivitatii si a eficientei in depozite sau zone industriale.
 • Versatilitate: Stivuitoarele pot fi utilizate in multe situatii, fiind capabile sa ridice si sa mute o varietate larga de materiale si produse.
 • Manevrabilitate: Multe modele de stivuitoare sunt concepute pentru a fi usor de manevrat, chiar si in spatii restranse. Acest lucru este benefic in depozitele aglomerate sau in zonele cu culoare inguste.
 • Siguranta in operare: Stivuitoarele moderne au numeroase caracteristici de siguranta, cum ar fi sisteme de franare eficiente, semnale acustice de avertizare, lumini de lucru si centuri de siguranta. Acestea ajuta la reducerea riscului de accidente.
 • Durabilitate: Stivuitoarele sunt construite pentru a rezista la utilizarea intensiva in conditii industriale, ceea ce le ofera o viata lunga de serviciu.
 • Eficienta energetica: Multe modele noi de stivuitoare sunt concepute pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce poate ajuta la reducerea costurilor de functionare.
 • Intretinere usoara: Multe stivuitoare sunt proiectate pentru a fi usor de intretinut, cu acces facil la componentele care pot necesita inlocuire sau reparare.
 • Capacitate mare de ridicare: Stivuitoarele pot ridica si muta sarcini grele, ceea ce le face ideale pentru utilizarea in industrii precum constructiile, logistica si manufactura.
 • Ergonomie: Multe stivuitoare sunt proiectate cu confortul operatorului in minte, avand un scaun confortabil, comenzi usor accesibile si un mediu de lucru bine iluminat.
 • Flexibilitate: Exista o gama larga de tipuri de stivuitoare, fiecare cu caracteristici si capacitate de ridicare diferite, permitand alegerea celei mai potrivite pentru nevoile specifice ale utilizatorului.

Dezavantaje Stivuitoare

 • Costuri initiale ridicate: Achizitionarea unui stivuitor poate fi o investitie semnificativa. Cu toate acestea, costul initial poate fi compensat de imbunatatirea productivitatii si eficientei.
 • Necesita personal calificat: Pentru a opera un stivuitor, este nevoie de un operator instruit si certificat, ceea ce poate adauga la costurile de operare.
 • Mentenanta si reparatii: Desi sunt construite pentru durabilitate, stivuitoarele pot necesita intretinere si reparatii regulare, care pot fi costisitoare.

Stivuitoare | Ce accesorii si consumabile sunt necesare?

Stivuitoarele pot necesita diverse accesorii si consumabile, in functie de natura activitatii. Acestea pot include furci pentru paleti de diferite dimensiuni, dispozitive de ridicare speciale pentru sarcini neobisnuite, si baterii sau combustibil pentru modelele electrice sau cu motor intern. De asemenea, sunt necesare echipamente de protectie, cum ar fi casca si veste de siguranta.

Stivuitoarele sunt utilaje industriale esentiale care imbunatatesc productivitatea si eficienta in manipularea marfurilor. Ele prezinta o serie de avantaje, inclusiv capacitate de ridicare, durabilitate, siguranta in operare si eficienta energetica. Cu toate acestea, inainte de a alege un stivuitor pentru atelierul dumneavoastra, este important sa luati in considerare mai multi factori, inclusiv capacitatea de ridicare, inaltimea de ridicare, tipul de energie, manevrabilitatea, confortul operatorului, necesitatea de intretinere si serviciile post-vanzare. Alegeti intelept si veti gasi stivuitorul care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra.

Stivuitoare sunt denumite echipamentele pentru ridicare si transport pe distante scurte a diferitelor materiale.

Modelele de stivuitoare sunt construite pentru a permite ridicarea unei sarcini maxime pana la o inaltime maxima (calculata in functie de centrul de greutate).

Aceste informatii sunt precizate pe placuta de identificare a fiecarui stivuitor si nu trebuie depasite.

Stivuitoare – generalitati

Un aspect important in exploatarea unui stivuitor este dotarea acestuia cu role rotative in partea frontala.

Acest lucru creste manevrabilitatea stivuitorului si nu necesita aplicarea vreunei forte suplimentare pe roti in timpul executarii unui viraj.

O alta caracteristica esentiala a unui stivuitor este instabilitatea sa.

Un stivuitor impreuna cu sarcina pe care o deplaseaza sau o ridica trebuie considerate impreuna ca o unitate cu centru de greutate variabil in functie de fiecare deplasare a sarcinii.

Din acest motiv, de regula nu se iau viraje cu viteza si cu sarcina ridicata la inaltime mai mare decat cea necesara deoarece forta centripeta, combinata cu forta centrifuga, pot conduce la rasturnarea stivuitorului.

Pentru a fi exploatate in conditii de maxima siguranta, modelele de stivuitoare sunt proiectate pe baza unui grafic in care este prezentata capacitatea de ridicare (sarcina maxima) si inaltimea maxima pana la care aceasta poate fi ridicata (cu cat inaltimea de ridicare este mai mica, cu atat sarcina ce poate fi ridicata este mai mare).

Utilizarea unui stivuitor pentru ridicarea unor persoane este interzisa daca acesta nu are instalate dispozitive suplimentare de siguranta specifice aplicatiei.

Utilizarea modelelor de stivuitoare este critica in depozitele de materiale si marfuri, precum si in centrele de distributie.

Utilizarea unui stivuitor prezinta numeroase avantaje usurand munca operatorilor.

In cazul utilizarii unui stivuitor intr-un spatiu inchis este imperativ ca acesta sa fie proiectat pentru a asigura operarea sigura si eficienta a stivuitoarelor.

Stivuitoare – control si capacitati in exploatare

Modelele de stivuitoare sunt controlate fie manual cu ajutorul unor parghii care actioneaza direct supapele hidraulice, fie electric, prin utilizarea unor parghii controlate cu ajutorul unor butoane.

Utilizarea controalelor electrice permite construirea unor modele de stivuitoare mult mai ergonomice.

Aceste stivuitoare sunt disponibile in diferite variante si capacitati de ridicare.

Intr-un depozit obisnuit pot fi exploatate stivuitoare care sa poata manevra sarcini intre una si cinci tone si care sa permita ridicarea acestora la inaltimi intre 1,5 m si 4 m.

In ceea ce priveste tipul actionarii, stivuitoarele pot fi imaprtite in stivuitoare manuale si stivuitoare electrice.

Stivuitoare manuale – caracterisitici

Modelele de stivuitoare manuale sunt actionate manual, atat pentru deplasarea, cat si pentru ridicarea sarcinilor.

Acestea permit ridicarea de sarcini de pana la 2,5 tone pana la inaltimi de maxim 1.5 metri.

In acazul unui stivuitor manual, controlul acestuia se realizeaza cu ajutorul unor parghii care actioneaza direct supapele hidraulice prin intermediul manerului de control si / sau pedalei.

Aceste stivuitoare se caracterizeaza printr-o manevrabilitate ridicata ce recomanda aceste echipamente pentru diferite depozite.

Costurile intretinerii unui stivuitor manual sunt reduse fiind ideal pentru exploatarea in depozite sau spatii comerciale care nu necesita activitate intensiva de ridicare si transport a sarcinilor grele.

Stivuitoare electrice – caracteristici

Modelele de stivuitoare electrice asigura ridicarea sarcinii motorizat, cu ajutorul unui motor electric alimentat cu acumulatori.

Unele modele de stivuitoare electrice sunt echipate si cu motor pentru deplasare si pot fi prevazute cu posturi pentru operatori (aceste posturi asigura controlul echipamentului si sustinerea operatorului in timpul deplasarii).

Un stivuitor electric poate realiza operatiuni de ridicare a sarcinilor de pana la 3 tone la inaltimi de maxim 3 metri.

Controlul unui stivuitor motorizat electric se realizeaza electric, prin utilizarea unor parghii controlate cu ajutorul unor butoane pozitionate pe un panou de comanda sau pe manerul de control.

Costul intretinerii unui stivuitor electric este mai ridicat decat in cazul unui stivuitor manual si presupune timpi de stationare a stivuitorului pentru incarcarea acumulatorilor.

Stivuitoare – avantaje in exploatare

Utilizarea de stivuitoare garanteaza un control mai bun al operatiunilor de deplasare si ridicare incarcaturilor asigurand o productivitate ridicata a muncii.

Unul dintre cele mai importante avantaje oferite de stivuitoare este posibilitatea ridicarii unor sarcini mari la inaltimi mari cu un efort redus.

Utilizarea unui stivuitor pentru ridicarea unei sarcini mari va asigura desfasurarea operatiunii in conditii de siguranta, atat pentru operator, cat si pentru sarcina manipulata.

Costurile de intretinere ale unui stivuitor sunt relativ reduse si nu necesita operatiuni complicate.

Alegerea unui model din gama de stivuitoare trebuie sa fie realizata in functie de masa maxima a sarcinii ce trebuie manipulate, inaltimea maxima la care aceasta trebuie sa fie ridicata, precum si volumul de activitate.

eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte Romania) va ofera o gama variata de stivuitoare pentru a putea raspunde necesitatilor dumneavoastra de prelucrare.

Pentru alegerea corecta a stivuitorului de care aveti nevoie, contactati echipa noastra de specialisti.

Product added to wishlist
Product added to compare.