Masini pentru frezat (freze)


Freza lemn, asa cum este aceasta denumita de catre mestesugari, indiferent ca discutam de masini de frezat cu ax vertical, fie de freze electrice de mana, este utilizata pentru a prelucra diferite piese din lemn, oferindu-i forma dorita.

O masina de frezat electrica de mana este utilizata de catre mestesugari deoarece reprezinta o freza lemn puternica, versatila, ideala pentru realizarea de canale, frezarea marginilor sau realizarii imbinarilor, dar sunt relativ rudimentare si nu permit realizarea de frezari complexe.
O masina de frezat cu ax vertical este o freza lemn de dimensiuni mari, destinata exploatarii intensive si care poate fi utilizata pentru frezari complexe si operatiuni dificile de frezare.
Costul unei freze cu ax vertical este relativ ridicat fata de al unei masini de frezat electrice de mana, fiind comparabil cu pretul unui abric sau circular cu masa.
In ultimii ani, masinile de frezat electrice de mana au devenit tot mai sofisticate, in vreme ce o freza lemn cu ax vertical este tot mai ieftina, fiind astfel mai dificil de optat pentru una dintre ele.
Modelele de masini de frezat electrice de mana sunt ideale pentru amatorii in prelucrarea lemnului datorita dimensiunilor lor reduse.
Acestea pot fi prevazute cu mese pentru frezat care datorita rigiditatii lor asigura sprijinirea piesei de prelucrat.
Masa de frezat ofera o suprafata mare deci trebuie sa fie rezistenta la deflectie sub sarcina.
Daca aceasta se curbeaza atunci piesa de lucru va fi prelucrata ineficient obtinandu-se o suprafata aspra.
Standul trebuie sa fie ferm si robust pentru a nu permite ca masa sa se deplaseze sau sa vibreze in timpul prelucrarii.
Atunci cand se achizitioneaza o masa pentru o freza lemn electrica de mana trebuie sa se aiba in vedere sistemul de ghidare al piesei de prelucrat pe masa.
Masinile de frezat electrice de mana utilizate, de obicei, sunt modele cu mandrina de fixare de pana la 12,7 mm si puteri ale motoarelor de 1500 W sau chiar mai mult.
Acestea trebuie sa aiba viteza variabila pentru a nu fi o problema frezarea cu scule cu diametru mare.
De obicei, mesele de frezat permit fixarea de diametre mai mari decat cele sigure pentru a facilita schimbarea usoara a sculei.
Utilizarea unei mese de frezat cu ghidaj paralel permite frezarea cu usurinta pe lungimea piesei de prelucrat, in vreme ce o paralela reglabila la unghi va facilita frezarea la unghiuri.
In ultima vreme se observa o diversificare a masinilor de frezat electrice de mana, in vreme ce o freza de lemn cu ax vertical este tot mai ieftina, fiind astfel mai dificil de optat pentru una dintre ele.
Modelele de masini de frezat cu ax vertical asigura o capacitate ridicata in ceea ce priveste dimensiunile piesei de prelucrat si puterea de taiere, precum si o putere mult mai mare.
Spre deosebire de o freza lemn electrica de mana, o masina de frezat cu ax vertical are o constructie complexa si este prevazuta cu numeroase ghidaje permitand frezari dificile.
Masinile de frezat cu ax vertical de dimensiuni mari sunt prevazute cu motoare trifazate care sunt mai eficiente, se racesc mai bine si consuma mai putina energie electrica.
Modelele de masini de frezat lemn cu ax vertical cu alimentare la 230 V au, de regula, motoare cu puteri cuprinse intre 1500 – 3000 W.
Viteza unei freze lemn cu ax vertical trebuie sa fie variabila pentur a putea fi adaptata la necesitatile de prelucrare (diametrul capatanii, materialul de frezat etc.).
Schimbarea vitezei de rotatie a axului se efectueaza, de regula, prin schimbarea curelei de transmisie pe alte fulii.
Vitezele de rotatie variaza, de obicei, intre 1800 rpm si 8000 rpm.
Diametrul standard al axului de fixare pentru o freza lemn este de 30 mm, iar majoritatea capatanilor de frezare sunt prevazute cu acest diametru.
Modelele de masini de frezat cu ax vertical sunt prevazute cu sisteme de ghidaje paralele si mitre reglabile la unghi, precum si cu sisteme de racordare la instalatiile de exhaustoare.
Freza lemn – alegerea masinii potrivite
Modelele de masinid e frezat cu ax vertical asigura o frezare mai buna si mai lina decat varinatele electrice de mana.
Desi viteza de rotatie a axului unei freze lemn cu ax vertical este mai mica decat in cazul unei freze electrice de mana, diametrul mai mare al sculei taietoare genereaza o viteza periferica de taiere ridicata in cazul frezelor cu ax vertical.
Acestea pot freza mult mai adanc decat ar putea sa ajunga vreoadata o freza deget utilizata pe o masina de frezat electrica de mana.
O freza lemn cu ax vertical poate prelua un profil mai lat la o singura trecere, fara a fi necesara trecerea multipla cu freza.
Desi pe piata de profil oferta de modelele de freze deget este intr-o continua dezvoltare, gama capetelor taietoare (capatani de freza) pentru masinile de frezat cu ax vertical este extrem de vasta si permite realizarea a numeroase profile.
Cu toate acestea, diametrul redus al frezei deget ce poate fi utilizat pe o masina de frezat electrica de mana va permite frezarea pe curbe unde o capatana de freza nu are acces.
Unele aplicatii, precum cele de realizarea a unor imbinari pot fi realizate mai precis cu ajutorul unei freze deget.
Pe piata de profil au inceput sa apara modele de freza lemn cu ax vertical ce permit fixarea, cu ajutorul unui ax special, a frezelor deget.
Acestea pot fi uitlizate cu succes pentru efectuarea diferitelor aplicatii de frezare dar au o viteza de rotatie prea mica comparativ cu modelele de freze electrice de mana.
Putem concluziona deci ca spatiul disponibil si bugetul alocat sunt primele aspecte ce trebuie luate in calcul in alegerea unui model de freza lemn.
Nu trebuie omis faptul ca pentru realizarea de sarcini de prelucrare dificile si obtinerea de rezultate optime este de preferat o freza lemn cu ax vertical dar, pentru aplicatii la scara redusa, o freza lemn electrica de mana utilizata cu o masa de frezat de calitate poate fi o investitie mai buna decat o masina de frezat cu ax vertical de dimensiuni reduse.,

In categoria denumita masini pentru frezat, va propunem numeroase modele de freze pentru lemn: masini pentru frezat cu masa pe role (freza lemn, masini de frezat cu ax vertical, masina de frezat, masini de frezat, freza pentru lemn, freza, freze pentru lemn, freze lemn, freze de atelier, masini de frezat cu masa mobila, freza electrica lemn, freze lemn pret, freze cu masa pe role), masini pentru frezat cu masa de formatizat (masini de frezat cu ax vertical, masina frezat lemn, masina de frezat, masini de frezat, freza pentru lemn, freza, freze pentru lemn, freze de atelier, masini de frezat cu masa mobila, masina frezat, masini de frezat cu masa de formatizat, freze cu masa), masini pentru frezat cu ax inclinabil (masini de frezat cu ax vertical, masina de frezat, masini de frezat, masina de frezat cu ax vertical, freza pt lemn, freza pentru lemn, freza, freze pentru lemn, freze de atelier, masini de frezat cu ax inclinabil, freze cu masa, freze cu ax inclinabil, freze pt lemn, freza cu masa, freza cu ax inclinabil), masini pentru frezat cu masa (masini de frezat cu ax vertical, masina de frezat, masini de frezat, freza pentru lemn, freza, freze pentru lemn, freza tamplarie, freze de atelier, masini de frezat cu masa, freze cu masa, masina de frezat lemn).

Masini de frezat lemn – freza, oberfreza, freze cu alezaj, freze pentru imbinari, masina de frezat cu ax inclinabil, utilaj frezare profil-contraprofil, freza uluc, masina de freza parchet.

Gama de utilaje pe care o propunem acopera de la freze lemn pentru utilizatorii amatori, pana la modele de freze profesionale.

Product added to wishlist
Product added to compare.