Panze Circular Multilama


Ce sunt panze circular multilama si unde se utilizeaza?

Panzele circular multilama sunt discuri de taiere speciale, concepute pentru a fi folosite in masini de taiat lemn si alte materiale similare. Aceste panze sunt caracterizate prin prezenta mai multor lame de taiere, care permit taierea simultana a unor cantitati mari de material, optimizand astfel timpul si eficienta procesului.

Panzele circular multilama sunt utilizate in principal in industria prelucrarii lemnului, dar pot fi folosite si pentru taierea unor materiale compozite, precum MDF, PAL sau placi OSB. Ele se potrivesc pentru diferite tipuri de masini de taiat, precum ferastraie circulare, masini de taiat cu disc si multilama.

Avantajele utilizarii panzelor circular multilama includ:

Eficienta crescuta: Datorita designului cu mai multe lame de taiere, aceste panze permit taierea mai multor piese simultan, ceea ce duce la economii de timp si energie in proiectele de prelucrare a lemnului.

Precizie si calitate superioara: Panzele circular multilama ofera taieri precise si finisaje netede, datorita materialelor de inalta calitate, cum ar fi carbura de tungsten, si designului optimizat al dintilor de taiere.

Versatilitate: Aceste panze pot fi folosite in diverse aplicatii si pe diferite tipuri de masini de taiat, facandu-le o solutie versatila pentru o gama larga de proiecte de prelucrare a lemnului.

Aceasta panza circular multilama este compatibila cu masina mea de taiat?

Pentru a determina daca o panza circular multilama este compatibila cu masina dvs. de taiat, trebuie sa tineti cont de urmatorii factori:

 • Diametrul exterior al panzei: Masinile de taiat au capacitatea de a gazdui panze de anumite dimensiuni. Verificati manualul masinii sau consultati specificatiile producatorului pentru a determina diametrul maxim si minim al panzei acceptat. Asigurati-va ca diametrul panzei pe care doriti sa o achizitionati se incadreaza in aceste limite.
 • Diametrul orificiului interior (gaura de montare): Panza trebuie sa aiba un orificiu central care sa se potriveasca cu arborele masinii de taiat. Diametrul acestui orificiu poate varia in functie de modelul si tipul de masina. Verificati dimensiunea arborelui masinii dvs. si asigurati-va ca panza pe care o alegeti are un orificiu central compatibil.
 • Sistemul de prindere: Unele masini de taiat au sisteme de prindere speciale care necesita panze cu anumite caracteristici de montare, cum ar fi gauri suplimentare sau proeminente pentru prindere. Consultati manualul masinii sau specificatiile producatorului pentru a afla daca exista cerinte speciale de prindere pentru panza.
 • Numarul, forma si unghiurile dintilor de taiere: Panzele circular multilama pot avea diferite numere de dinti, forme si unghiuri, in functie de tipul de taiere si de materialul care urmeaza sa fie prelucrat. Asigurati-va ca alegeti o panza cu caracteristici de taiere potrivite pentru nevoile dvs. si compatibila cu capacitatea masinii dvs. de taiat.
 • Grosimea panzei: Masinile de taiat au limite pentru grosimea panzei pe care o pot gazdui. Verificati manualul masinii sau specificatiile producatorului pentru a determina grosimea maxima si minima acceptata pentru panza. Asigurati-va ca panza pe care o alegeti se incadreaza in aceste limite.
 • Viteza maxima de rotatie: Panzele au o viteza maxima de rotatie la care pot functiona in siguranta si eficient. Verificati viteza maxima de rotatie a panzei si comparati-o cu viteza masinii dvs. de taiat. Nu utilizati o panza care are o viteza maxima de rotatie mai mica decat viteza masinii dvs.

Luand in considerare acesti factori, puteti determina daca o panza circular multilama este compatibila cu masina dvs. de taiat si daca isi daca indeplineste cerintele dvs. specifice. Este important sa alegeti panza potrivita pentru masina dvs. de taiat, deoarece utilizarea unei panze incompatibile poate duce la taieri imprecise, uzura prematura a panzei sau chiar deteriorarea masinii si risc de accidente. Prin alegerea corecta a panzei, veti obtine rezultate optime in proiectele dvs. si veti asigura o functionare sigura si eficienta a masinii de taiat.

Ce tipuri de materiale poate taia aceasta panza circular multilama (lemn masiv, MDF, PAL, placi OSB etc.)?

Tipurile de materiale pe care o panza circular multilama le poate taia depind de caracteristicile specifice ale panzei, precum numarul, forma si unghiurile dintilor de taiere, precum si de calitatea si duritatea materialului utilizat pentru fabricarea dintilor. Panzele circular multilama sunt de obicei concepute pentru a taia diverse tipuri de materiale lemnoase, dar performanta lor poate varia in functie de caracteristicile mentionate.

Iata cateva exemple de materiale pe care panzele circular multilama le pot taia, in functie de specificatiile lor:

 • Lemn masiv: Panzele circular multilama pot taia lemn masiv, cum ar fi stejar, fag, brad, pin etc. Dintii cu unghiuri mari de inclinare si forma adecvata a dintelui pot ajuta la obtinerea unei taieri mai curate si mai netede in lemnul masiv.
 • MDF (placi de fibra de densitate medie): Panzele circular multilama pot taia, de asemenea, MDF, un material compozit fabricat din fibre de lemn si rasini sintetice. Dintii cu unghiuri mai mici de inclinare si o forma a dintelui adaptata pot ajuta la reducerea desprinderii si a sfaramarii marginilor in MDF.
 • PAL (placi aglomerate): Panzele circular multilama pot taia placi aglomerate, care sunt fabricate din aschii de lemn presate si liate cu adezivi. Alegerea unei panze cu un numar potrivit de dinti si cu unghiuri de inclinare adecvate poate contribui la o taiere mai curata si mai neteda a placilor aglomerate.
 • Placi OSB (placi orientate din aschii de lemn): Panzele circular multilama pot taia placi OSB, care sunt fabricate din aschii de lemn orientate in straturi si liate cu adezivi. Pentru taierea placilor OSB, o panza cu dinti de taiere cu o forma si un unghi adaptate va ajuta la reducerea sfaramarii si a desprinderii marginilor.
 • Alte materiale compozite: Panzele circular multilama pot taia si alte materiale compozite pe baza de lemn, cum ar fi placi laminate, placi de fibra de inalta densitate (HDF) sau placi de ciment. Alegerea panzei potrivite depinde de specificatiile materialului si de cerintele de taiere.

Retineti ca nu toate panzele circular multilama sunt concepute pentru a taia toate tipurile de materiale mentionate. Verificati intotdeauna specificatiile producatorului si alegeti panza potrivita pentru materialul pe care doriti sa il taiati. De asemenea, este important sa va asiguratica panza aleasa este potrivita nu doar pentru materialul pe care doriti sa il taiati, dar si pentru masina de taiat pe care o folositi. Acest lucru va va ajuta sa obtineti rezultate optime, sa prelungiti durata de viata a panzei si sa asigurati o functionare sigura si eficienta a echipamentului dvs.

Pentru a va asigura ca alegeti panza circular multilama potrivita:

 • Consultati manualul masinii dvs. de taiat pentru a afla tipurile si dimensiunile de panze compatibile.
 • Verificati specificatiile producatorului panzei pentru a afla materialele si aplicatiile recomandate.
 • Alegeti o panza cu numarul, forma si unghiurile de inclinare ale dintilor potrivite pentru materialul pe care doriti sa il taiati.
 • Asigurati-va ca panza este corect montata si bine intretinuta pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a preveni accidentele.

Daca aveti nelamuriri sau aveti nevoie de ajutor pentru a alege panza potrivita, nu ezitati sa contactati un specialist sau un reprezentant al producatorului pentru sfaturi si recomandari.

Care este numarul si tipul de dinti de pe panza si cum afecteaza acestia calitatea taierii?

Numarul si tipul de dinti de pe o panza circular multilama afecteaza semnificativ calitatea taierii, viteza de taiere si tipul de material ce poate fi prelucrat. Numarul de dinti variaza in functie de dimensiunea si scopul panzei, iar tipul de dinti depinde de designul specific al panzei si de materialul care trebuie taiat.

Dintii unei panze circular multilama pot fi de diferite forme si unghiuri, iar cele mai comune tipuri de dinti sunt:

 • Dinte cu fateta dreapta (FT): Este potrivit pentru taierea lemnului in sensul longitudinal (taierea in lung) si asigura o taiere rapida cu un finisaj moderat.
 • Dinte cu fateta inclinata (ATB): Este ideal pentru taierea lemnului in sens transversal (taierea in lat) si ofera un finisaj neted si o taiere curata.
 • Dinte combinat (ATB + FT): Acest tip de dinte combina avantajele dintilor cu fateta dreapta si inclinata, fiind potrivit pentru taierea atat in lung, cat si in lat a lemnului.

Numarul de dinti influenteaza calitatea si viteza taierii astfel:

O panza cu un numar mic de dinti (de exemplu, 24) va taia rapid materialul, dar finisajul va fi mai aspru. Aceasta este potrivita pentru taierea bruta sau pentru cand calitatea finisajului nu este prioritara.

O panza cu un numar mare de dinti (de exemplu, 60 sau mai multi) va taia mai lent, dar va oferi un finisaj neted si precis. Aceasta este recomandata pentru taierea de precizie si pentru obtinerea unui finisaj de inalta calitate.

Pentru a alege corect numarul si tipul de dinti pe o panza circular multilama, este important sa cunoasteti materialul care urmeaza sa fie taiat si sa tineti cont de calitatea finisajului dorita si de viteza de taiere necesara.

Care este viteza maxima de taiere recomandata pentru aceasta panza circular multilama?

Pentru a raspunde cu exactitate la aceasta intrebare, as avea nevoie de informatii specifice despre panza circular multilama in cauza, deoarece viteza maxima de taiere recomandata poate varia in functie de dimensiunea, tipul si materialele utilizate in fabricarea panzei.

Cu toate acestea, informatiile referitoare la viteza maxima de taiere recomandata sunt de obicei furnizate de producator si pot fi gasite pe ambalajul panzei sau in manualul de utilizare. Viteza maxima de taiere este de obicei exprimata in rotatii pe minut (RPM) si reprezinta numarul maxim de rotatii pe care panza le poate efectua intr-un minut fara a compromite siguranta si eficienta.

Respectarea vitezei maxime de taiere recomandate este esentiala pentru a asigura o performanta optima a panzei, pentru a preveni deteriorarea acesteia si pentru a evita accidentele. Utilizarea panzei la o viteza mai mare decat cea recomandata poate duce la suprasolicitarea si deteriorarea panzei, precum si la taieri imprecise si nesigure.

Pentru a obtine rezultate optime in timpul taierii, asigurati-va ca masina dvs. de taiat are capacitatea de a regla viteza in functie de viteza maxima recomandata a panzei si ca panza este compatibila cu masina dvs. de taiat.

Exista un tratament special aplicat pe panza pentru a reduce zgomotul si vibratiile in timpul taierii?

Da, unele panze circulare multilama, inclusiv cele produse de Freud, beneficiaza de un tratament special si de design-uri inovatoare pentru a reduce zgomotul si vibratiile in timpul taierii. Aceste caracteristici ajuta la imbunatatirea calitatii taierii si la cresterea confortului operatorului in timpul utilizarii panzei.

Tratamentul special si caracteristicile de design care reduc zgomotul si vibratiile pot include:

 • Caneluri sau insertii de material antivibratii pe corpul discului: Acestea ajuta la reducerea zgomotului si a vibratiilor in timpul taierii. Materialele antivibratii pot fi aplicate in caneluri sau insertii pe corpul discului panzei.
 • Stratul de protectie aplicat pe suprafata panzei: Un strat de teflon sau alte materiale antiaderente poate fi aplicat pe suprafata panzei pentru a reduce frecarea in timpul taierii. Acest strat ajuta la diminuarea zgomotului si la o taiere mai lina, reducand in acelasi timp acumularea de rasina si adeziv pe panza.
 • Designul optimizat al dintilor de taiere: Forma, numarul si unghiurile dintilor de taiere pot fi proiectate in asa fel incat sa minimizeze zgomotul si vibratiile in timpul taierii. Acest lucru poate duce la o taiere mai lina si mai precisa.
 • Laser-cut expansion slots (fante de dilatare taiate cu laser): Acestea sunt fante sau caneluri taiate in corpul panzei, care permit dilatarea si contractia panzei in timpul taierii, in functie de variatiile de temperatura si solicitari mecanice. Fantele de dilatare ajuta la reducerea vibratiilor si la mentinerea stabilitatii panzei in timpul taierii.

Atunci cand alegeti o panza circular multilama, verificati daca aceasta are aceste caracteristici care ajuta la reducerea zgomotului si vibratiilor, pentru a va asigura o experienta de taiere mai confortabila si rezultate de calitate superioara.

Care este grosimea de taiere si cum influenteaza acest lucru finisajul pieselor de lemn prelucrate?

Grosimea de taiere a unei panze circulare multilama se refera la latimea taierii efectuate in materialul prelucrat, adica la distanta dintre cele doua margini ale taieturii. Grosimea de taiere este determinata in principal de latimea dintilor de taiere si a placilor de limitare ale panzei.

Grosimea de taiere influenteaza finisajul pieselor de lemn prelucrate in mai multe moduri:

 • Finisaj neted: O grosime mai mica de taiere inseamna o taietura mai fina si un finisaj neted al pieselor de lemn prelucrate. O panza cu grosimea de taiere mai mica elimina mai putin material si lasa margini mai fine, reducand necesitatea de slefuire suplimentara.
 • Calitatea taierii: Grosimea de taiere poate influenta calitatea taieturilor, deoarece o grosime mai mare de taiere poate provoca desprinderea sau ruptura fibrelor de lemn, in special in cazul materialelor fragile sau cu densitate scazuta, cum ar fi MDF-ul sau PAL-ul. O grosime mai mica de taiere poate ajuta la mentinerea integritatii fibrelor de lemn si a unui finisaj neted.
 • Timpul de prelucrare: O grosime mai mare de taiere poate duce la un timp de prelucrare mai lung, deoarece este necesar sa se elimine mai mult material pentru a ajunge la dimensiunile dorite. Pe de alta parte, o grosime mai mica de taiere poate reduce timpul de prelucrare, deoarece se elimina mai putin material intr-o singura trecere.
 • Consumul de energie: O grosime mai mare de taiere necesita mai multa energie pentru a efectua taierea, deoarece panza trebuie sa elimine o cantitate mai mare de material. O grosime mai mica de taiere reduce consumul de energie si poate creste eficienta energetica a masinii de taiat.
 • Durata de viata a panzei: O grosime mai mica de taiere poate contribui la o durata mai lunga de viata a panzei, deoarece mai putina forta si presiune sunt exercitate asupra dintilor de taiere si a corpului panzei.

Atunci cand alegeti o panza circular multilama, este important sa luati in considerare grosimea de taiere si modul in care aceasta influenteaza finisajul pieselor de lemn prelucrate. Este esential sa gasiti un echilibru intre grosimea de taiere si calitatea finisajului, in functie de materialele pe care le prelucrati si de cerintele specifice ale proiectului dumneavoastra.

Cum se realizeaza intretinerea si reascutirea corecta a acestei panze circular multilama?

Intretinerea si reascutirea corecta a unei panze circulare multilama sunt esentiale pentru a mentine performanta si durabilitatea panzei. Iata cativa pasi pentru a asigura o intretinere adecvata si o reascutire eficienta a panzei dvs.:

 • Curatarea regulata: Curatati periodic panza de resturile de lemn, rasina si alte materiale acumulate pe dinti, pe corpul panzei si intre canalele de degajare. Puteti folosi o perie de sarma, o carpa umeda sau un produs de curatare special pentru panze circulare.
 • Verificarea dintilor de taiere: Examinati dintii de taiere in mod regulat pentru a va asigura ca nu sunt deteriorati sau crapati. Daca observati probleme, este necesar sa inlocuiti sau sa reascutiti panza.
 • Verificarea planitudinii panzei: Asigurati-va ca panza este plana si fara deformari, verificand-o cu o rigla sau un ecartament plan. O panza deformata poate duce la taieri imprecise si la un risc crescut de accidente.
 • Reascutirea dintilor de taiere: Atunci cand panza isi pierde ascutimea, este important sa o reascutiti pentru a mentine performanta optima. Procesul de reascutire ar trebui efectuat de un profesionist sau intr-un atelier specializat, deoarece necesita cunostinte tehnice si echipament adecvat, cum ar fi o masina de reascutit panze circulare. Reascutirea incorecta poate duce la deteriorarea panzei sau la taieri imprecise.
 • Intretinerea arborelui masinii de taiat: Verificati arborele masinii de taiat si elementele de fixare ale panzei pentru a va asigura ca sunt curate, stranse corespunzator si in stare buna. Un arbore murdar sau deteriorat poate afecta performanta panzei.
 • Lubrifierea panzei: In functie de tipul si materialul panzei, este posibil sa fie necesara aplicarea unui lubrifiant pe corpul panzei sau pe dintii de taiere pentru a reduce frecarea si a prelungi durata de viata a panzei. Verificati recomandarile producatorului inainte de a aplica orice lubrifiant.

Urmand acesti pasi, veti mentine panza circular multilama intr-o stare optima, asigurandu-va ca va functiona eficient si in siguranta in proiectele dvs. de taiere.

Cat timp va dura aceasta panza si cat de bine isi va mentine ascutirea?

Durata de viata si capacitatea unei panze circular multilama de a-si mentine ascutirea depind de mai multi factori, cum ar fi calitatea materialului din care sunt fabricate dintii, designul si geometria panzei, tipul de material taiat si conditiile de utilizare.

 • Calitatea materialului: Dintii de taiere fabricati din materiale de inalta calitate, cum ar fi carbura de tungsten, au o durabilitate si o rezistenta la uzura superioara. Aceasta inseamna ca panzele cu dinti de carbura de tungsten isi vor mentine ascutirea mai mult timp in comparatie cu panzele fabricate din materiale mai putin rezistente.
 • Designul si geometria panzei: Un design optimizat si o geometrie adecvata a dintilor pot contribui la o mai buna eficienta in taiere si la o uzura redusa a panzei. Panzele bine proiectate isi vor mentine ascutirea mai mult timp si vor oferi o performanta constanta.
 • Tipul de material taiat: Materialele mai dure sau abrazive, cum ar fi MDF sau placile laminate, pot provoca o uzura mai rapida a dintilor panzei in comparatie cu taierea lemnului masiv sau a placilor aglomerate. Utilizarea panzei potrivite pentru materialul specific pe care il taiati va ajuta la mentinerea ascutirii si a durabilitatii.
 • Conditiile de utilizare: Folosirea corecta si intretinerea adecvata a panzei vor contribui la prelungirea duratei de viata si la mentinerea ascutirii acesteia. Asigurati-va ca montati corect panza pe masina de taiat, verificati alinierea si tensiunea panzei, ajustati viteza de taiere in functie de material si utilizati sisteme de racire si lubrifiere adecvate, daca este necesar.

Durata de viata si mentinerea ascutirii unei panze circular multilama pot varia in functie de acesti factori si de specificatiile producatorului. Este important sa consultati manualul sau informatiile furnizate de producator pentru a obtine o estimare a duratei de viata a panzei si pentru a urma recomandarile de intretinere si utilizare.

Daca observati ca panza isi pierde ascutirea sau ca performanta in taiere scade, poate fi necesar sa o trimiteti la un serviciu specializat pentru reascutire sau sa inlocuiti panza cu una noua, pentru a mentine eficienta si siguranta in utilizare.

Product added to wishlist
Product added to compare.