Menghine


Menghine recomandate pentru utilizarea in atelierele de prelucrari metalice pentru fixarea pieselor de prelucrat pe masini de gaurit si masini de frezat pentru metal.

Aceste menghine se caracterizeaza printr-o constructie compacta si robusta din fonta fiind ideala pentru utilizarea pe masini de gaurit si frezat.

Corpul confectionat din fonta de inalta calitate asigura stabilitatea in exploatare fiind prevazuta cu bacuri interschimbabile.

Mecanismul de tragere este pozitionat in partea inferioara pentru o fixarea sigura Bacurile de prindere si suprafetele de ghidare sunt calite si rectificate.

Aceasta menghina poate fi rotita cu ajutorul unei scale pentru realizarea diferitelor aplicatii de alezare.

Exista mai multe tipuri de menghine disponibile pe piata, fiecare avand avantaje si dezavantaje. In functie de nevoile si proiectele dvs., ati putea alege un tip de menghina mai potrivit. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de menghine:

 • Menghina de banc (de prindere) - Aceasta este cea mai comuna si versatila menghina, utilizata in atelierele de prelucrare si in bricolaj. Menghina de banc este ideala pentru lucrari generale, cum ar fi prinderea pieselor pentru aschiere, gaurire, lipire sau vopsire.
 • Menghina de masina - Este o menghina robusta si precisa, utilizata in principal pe masini-unelte, cum ar fi freze si strunguri. Menghina de masina ofera precizie si stabilitate sporita in comparatie cu menghina de banc.
 • Menghina pentru tevi - Aceasta este special conceputa pentru a prinde si sustine in siguranta tevi si materiale cilindrice. Menghina pentru tevi este utila in domenii precum instalatiile sanitare, incalzirea si ventilatia.
 • Menghina pentru lemn - Este proiectata pentru a prinde si sustine piese de lemn, in special pentru tamplarie si sculptura. Menghina pentru lemn are falci moi, care protejeaza materialul lemnos de zgarieturi si deteriorari.
 • Menghina cu vacuum - Aceasta foloseste o ventuza pentru a se fixa pe o suprafata neteda si plata, oferind o prindere temporara fara a necesita gauri de montare. Menghina cu vacuum este utila pentru lucrari rapide si mobile.
 • Menghina paralela - Aceasta are falci paralele, care raman perfect aliniate pe masura ce se strang, asigurand o prindere precisa si uniforma a pieselor. Menghina paralela este potrivita pentru lucrari de precizie si finisare.

Pentru a alege cea mai potrivita menghina pentru nevoile dvs., luati in considerare tipul de proiecte pe care le realizati, materialele cu care lucrati si cerintele de precizie si stabilitate. Luati in considerare si spatiul disponibil in atelierul dvs., precum si bugetul si frecventa utilizarii.

Ce dimensiune de menghina ar trebui sa aleg in functie de proiectul meu?

Alegerea dimensiunii potrivite pentru menghina dvs. depinde de mai multi factori, cum ar fi dimensiunea si tipul pieselor cu care lucrati, spatiul de lucru disponibil si natura proiectului. Iata cateva sugestii generale pentru a alege dimensiunea potrivita a menghinei:

 • Piese mici si proiecte de precizie: Daca lucrati cu piese mici si aveti nevoie de precizie ridicata, o menghina mai mica, cu latimea falcilor de 2-4 inci (50-100 mm), ar putea fi suficienta.
 • Proiecte de bricolaj si generale: Pentru proiecte generale de bricolaj si reparatii casnice, o menghina de dimensiuni medii, cu latimea falcilor intre 4 si 6 inci (100-150 mm), ar putea fi potrivita. Aceasta ofera suficienta forta si capacitate pentru a sustine o gama larga de piese.
 • Lucrari grele si industriale: Daca proiectul dvs. implica lucrari grele, piese mari sau materiale grele, o menghina mare, cu latimea falcilor de 6 inci (150 mm) sau mai mult, va oferi stabilitatea si forta necesara.
 • Tamplarie si sculptura: Daca lucrati cu piese de lemn, o menghina pentru lemn de dimensiuni adecvate este cea mai potrivita alegere. Dimensiunea depinde de marimea pieselor si de complexitatea proiectului. Menghinele pentru lemn vin in diferite dimensiuni, de la cele mici, pentru lucrari fine, pana la cele mari, pentru prinderea panourilor si a pieselor mari.

Cand alegeti dimensiunea menghinei, asigurati-va ca aveti suficient spatiu in atelier pentru a monta si utiliza in siguranta menghina. Luati in considerare si greutatea menghinei, mai ales daca intentionati sa o mutati sau sa o transportati in mod regulat.

Cum se monteaza corect o menghina pe bancul de lucru?

Montarea corecta a unei menghine pe bancul de lucru este esentiala pentru a asigura siguranta, stabilitatea si eficienta in timpul utilizarii. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a monta o menghina pe bancul de lucru:

 • Alegeti locatia potrivita: Alegeti o zona stabila si plana pe bancul de lucru, care va permite sa lucrati confortabil si sa accesati cu usurinta piesele prins in menghina. Daca sunteti dreptaci, este recomandat sa montati menghina in coltul din stanga al bancii, in timp ce pentru stangaci, coltul din dreapta este de preferat.
 • Verificati dimensiunile: Asigurati-va ca bancul de lucru are suficienta grosime si latime pentru a sustine menghina si ca spatiul dintre gaurile de montare ale menghinei se potriveste cu bancul.
 • Marcheaza pozitia gaurilor: Puneti menghina pe bancul de lucru in locatia dorita si folositi un creion sau un marker pentru a marca pozitia gaurilor de montare pe banca.
 • Gauri de foraj: Folositi o masina de gaurit si un burghiu de dimensiunea potrivita pentru a foraj gaurile in locatiile marcate. Asigurati-va ca gaurile sunt drepte si curate.
 • Fixarea menghinei: Plasati menghina peste gaurile forate si inserati suruburile sau piulitele de prindere prin gaurile de montare ale menghinei in gaurile din bancul de lucru. Strangeti suruburile sau piulitele cu o cheie potrivita, asigurandu-va ca menghina este bine fixata si stabila.
 • Verificati alinierea si stabilitatea: Dupa ce menghina este fixata, verificati daca falcile sunt aliniate corect si daca menghina este stabila pe bancul de lucru. Strangeti si ajustati suruburile sau piulitele daca este necesar.
 • Curatati zona de lucru: Indepartati toate resturile de la foraj si asigurati-va ca zona de lucru este curata si sigura inainte de a utiliza menghina.

Respectand acesti pasi, veti asigura o montare corecta si sigura a menghinei pe bancul de lucru, permitandu-va sa realizati proiecte eficiente si in siguranta.

Cum se utilizeaza in siguranta o menghina fara a deteriora piesele sau a provoca accidente?

Utilizarea in siguranta a unei menghine este importanta pentru a preveni deteriorarea pieselor si accidentele in timpul lucrului. Iata cateva sfaturi pentru a utiliza o menghina in siguranta si eficient:

 • Strangeti piesele in mod corect: Plasati piesa de lucru intre falcile menghinei si strangeti usor surubul de prindere pana cand piesa este fixata ferm. Evitati sa strangeti prea tare, deoarece acest lucru poate deteriora piesa sau menghina.
 • Protejati piesele sensibile: Folositi protectii pentru falci, cum ar fi piese din plastic, cauciuc sau lemn, pentru a preveni zgarierea sau deteriorarea pieselor sensibile. Aceste protectii pot fi achizitionate sau realizate in mod casnic.
 • Alegeti menghina potrivita: Utilizati tipul si dimensiunea potrivita de menghina pentru proiectul dvs. Menghinele specializate, cum ar fi cele pentru lemn sau tevi, pot fi mai potrivite pentru anumite materiale si aplicatii.
 • Verificati stabilitatea menghinei: Asigurati-va ca menghina este montata in mod sigur si stabil pe bancul de lucru inainte de a o utiliza. Verificati suruburile si piulitele de prindere pentru a va asigura ca sunt stranse corespunzator.
 • Nu fortati capacitatea menghinei: Nu incercati sa prindeti piese prea mari sau grele intr-o menghina care nu este proiectata pentru aceste dimensiuni. Acest lucru poate provoca deteriorarea menghinei si a piesei de lucru.
 • Utilizati echipament de protectie: Purtati echipament de protectie adecvat in timp ce lucrati, cum ar fi ochelari de protectie, manusi si incaltaminte de lucru.
 • Lucrati intr-un mediu curat si organizat: Mentineti zona de lucru curata si ordonata pentru a preveni accidentele si a asigura eficienta in timpul lucrului.
 • Indepartati cheile si alte unelte: Inainte de a porni masinile sau de a incepe lucrul, asigurati-va ca nu exista chei sau alte unelte pe sau in apropierea menghinei.
 • Nu folositi forta excesiva: In timp ce strangeti sau desfaceti menghina, evitati sa aplicati forta excesiva. Daca intampinati rezistenta, verificati daca exista obstructii sau daca piesa este prinsa corect.
 • Inspectati menghina in mod regulat: Verificati menghina in mod regulat pentru a va asigura ca nu prezinta semne de uzura, deteriorare sau defectiuni.

Ce material este cel mai potrivit pentru falcile menghinei, in functie de materialele cu care lucrez?

Materialul cel mai potrivit pentru falcile menghinei depinde de materialele cu care lucrati si de cerintele specifice ale proiectului. Iata cateva optiuni de materiale pentru falcile menghinei si cand sa le utilizati:

 • Otel: Falcile de otel sunt durabile si rezistente, fiind potrivite pentru prinderea si sustinerea pieselor metalice sau a altor materiale dure. Otelul este, de asemenea, rezistent la uzura si la deformare, ceea ce il face o alegere buna pentru aplicatii industriale si pentru uz general.
 • Fonta: Falcile de fonta sunt, de asemenea, rezistente si durabile, dar pot fi mai putin rezistente la uzura si la impact in comparatie cu otelul. Acestea pot fi potrivite pentru prinderea pieselor din metal si a materialelor dure, dar sunt mai putin recomandate pentru utilizarea intensa sau in medii grele.
 • Cauciuc sau plastic: Falcile de cauciuc sau plastic sunt ideale pentru prinderea si sustinerea pieselor delicate, cum ar fi sticla, ceramica, plasticul sau materialele cu finisaje sensibile. Acestea ofera o prindere ferma, fara a zgaria sau deteriora suprafata piesei de lucru.
 • Lemn: Falcile de lemn sunt excelente pentru prinderea si sustinerea pieselor de lemn, deoarece reduc riscul de zgarieturi si deteriorari. Sunt potrivite pentru tamplarie, sculptura si alte proiecte care implica lucrul cu lemnul. De asemenea, pot fi utilizate pentru a prinde materiale sensibile, similare cu falcile de cauciuc sau plastic.
 • Material magnetic: Falcile cu material magnetic pot fi folosite pentru a prinde piese metalice mici sau pentru a sustine piese in timp ce sunt sudate sau lipite. Aceste falcui ofera o prindere ferma si pot fi usor de plasat si de indepartat.

Alegerea materialului potrivit pentru falcile menghinei depinde de materialele cu care lucrati si de cerintele proiectului dvs. Asigurati-va ca selectati falcile potrivite pentru a preveni deteriorarea pieselor si pentru a asigura o prindere sigura si eficienta.

Care sunt accesoriile utile pentru menghine si cum sa le folosesc in mod eficient?

Exista mai multe accesorii utile pentru menghine care pot imbunatati eficienta si versatilitatea acestora in diverse aplicatii. Iata cateva accesorii comune si cum sa le folositi in mod eficient:

 • Protectii pentru falci: Protectiile pentru falci, realizate din materiale precum cauciuc, plastic sau lemn, se ataseaza la falcile menghinei pentru a proteja piesele delicate sau cu suprafete sensibile de zgarieturi si deteriorari. Plasati protectiile pe falci inainte de a prinde piesa de lucru si asigurati-va ca se potrivesc corect.
 • Suporturi magnetice: Suporturile magnetice se pot fixa pe falcile menghinei si permit prinderea si sustinerea pieselor metalice mici sau a uneltelor in timpul lucrului. Acestea sunt utile pentru sudura, lipire si alte aplicatii care implica manipularea pieselor metalice.
 • Adaptoare pentru tevi: Adaptoarele pentru tevi sunt accesorii care permit menghinei sa prinda si sa sustina in siguranta tevile rotunde sau alte obiecte cilindrice. Se monteaza pe falcile menghinei si ofera o prindere ferma, fara a deteriora tevile.
 • Menghine auxiliare: Menghinele auxiliare sunt mici menghine care se pot atasa la o menghina principala si sunt utilizate pentru a prinde si sustine piese mici sau delicate. Acestea sunt ideale pentru lucrari de precizie, cum ar fi electronica, bijuteriile sau orice proiect care necesita manipularea pieselor mici.
 • Dispozitive de rotire si inclinare: Aceste accesorii permit rotirea si inclinarea menghinei pentru a obtine unghiuri si pozitii de lucru optime. Sunt utile pentru lucrari care necesita acces in zone greu accesibile sau pentru a mentine piesa de lucru intr-o anumita orientare in timpul lucrului.
 • Extensii de falci: Extensiile de falci se ataseaza la falcile menghinei si permit prinderea si sustinerea pieselor cu dimensiuni mai mari decat capacitatea normala a menghinei. Acestea sunt utile pentru proiecte care implica lucrul cu piese voluminoase sau grele.
 • Adaptoare de prindere in V: Adaptoarele de prindere in V se potrivesc pe falcile menghinei si permit prinderea si sustinerea obiectelor cu suprafete neuniforme sau neregulate, cum ar fi profilele metalice. Acestea ofera o prindere sigura si stabila, fara a deteriora piesa de lucru.

Pentru a folosi in mod eficient aceste accesorii, asigurati-va ca se potrivesc corect cu menghina dvs. si ca sunt compatibile cu tipul si dimensiunea menghinei. Cititi instructiunile de instalare si utilizare ale accesoriilor pentru a va asigura ca le montati si le utilizati in mod corespunzator. Alegeti accesoriile potrivite in functie de cerintele proiectului si de materialele cu care lucrati, si nu ezitati sa experimentati diferite combinatii pentru a gasi cea mai eficienta solutie pentru nevoile dvs.

Care sunt intretinerea si lubrifierea adecvate pentru o menghina, pentru a prelungi durata de viata si a mentine functionarea optima?

Pentru a prelungi durata de viata si a mentine functionarea optima a unei menghine, este important sa efectuati intretinerea si lubrifierea adecvate. Iata cateva sfaturi pentru a mentine menghina in stare buna:

 • Curatarea regulata: Curatati menghina in mod regulat pentru a indeparta praful, murdaria si resturile de material care s-ar putea acumula in timpul utilizarii. Utilizati o perie moale, o carpa uscata sau un servetel pentru a sterge suprafetele menghinei.
 • Inspectarea: Verificati menghina in mod regulat pentru a identifica semne de uzura, coroziune sau deteriorare. Inlocuiti orice componente uzate sau defecte, cum ar fi falcile, suruburile sau piulitele.
 • Lubrifierea: Aplicati un lubrifiant adecvat pe filetele surubului principal, pe ghidaje si pe alte parti mobile ale menghinei. Lubrifiantul poate fi un ulei pentru masini, un spray cu grafit, un spray cu silicon sau un spray cu PTFE (Teflon), in functie de preferintele dvs. si de mediul in care este utilizata menghina. Lubrifiati menghina in mod regulat, in functie de frecventa utilizarii si de conditiile de mediu.
 • Protejarea suprafetelor: Pentru a preveni coroziunea si rugina, aplicati un strat subtire de ulei sau de spray protector pe suprafetele metalice ale menghinei. Acest lucru este deosebit de important in medii umede sau corozive.
 • Strangeti suruburile si piulitele: Verificati in mod regulat suruburile si piulitele de prindere ale menghinei si strangeti-le daca este necesar, pentru a mentine stabilitatea si functionarea corecta.
 • Verificati falcile: Asigurati-va ca falcile menghinei sunt in stare buna si inlocuiti-le daca sunt uzate, deteriorate sau deformate.
 • Pastrati menghina intr-un mediu adecvat: Depozitati menghina intr-un loc uscat si protejat de umezeala si de variatii mari de temperatura. Acest lucru poate ajuta la prevenirea coroziunii si a deteriorarii premature.

Prin urmarirea acestor sfaturi de intretinere si lubrifiere, veti prelungi durata de viata a menghinei dvs. si veti mentine functionarea optima in timpul utilizarii.

Product added to wishlist
Product added to compare.